5 mei 2024: Haagse Vrijheidsmaaltijden

Wij (Floor Zegers en Anne-lyke van den Elshout (van fa-bricage) zijn sinds 2021 bezig om in Den Haag de Vrijheidsmaaltijden op de kaart te zetten. Juist in deze tijd, waarin vrijheid niet zo vanzelfsprekend is, hopen wij zoveel mogelijk stadsgenoten samen te brengen om deze dag samen te vieren.

In 2022 & 2023 organiseerden we onder andere als boegbeeld een grote maaltijd op het Lange Voorhout waar cultuur, zang, dans, publieksparticipatie en het gesprek over vrijheid in de breedste zin van het woord zorgde voor saamhorigheid. Wij willen op deze dag mensen op een laagdrempelige manier met elkaar verbinden, kennis laten maken met een onbekende en hopelijk daardoor vooroordelen en aannames over ‘de ander’ wegnemen. Dit alles met het thema Vrijheid er doorheen gevlochten. Kijk hier voor een korte terugblik: https://haagsevrijheidsmaaltijden.nl/

Het thema verbinden voelt op dit moment belangrijker dan ooit. Voor 5 mei 2024 willen we ons meer richten om andere organisaties en instellingen aan te moedigen een Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Niet alleen de grote variant in het Museumkwartier, maar juist in alle wijken de maaltijd bereikbaar maken voor iedereen; ouderen, jongeren, nieuwkomers, eenzamen en mensen met een kleinere portemonnee. Er zijn verschillende landelijke loketten waar hulp geboden wordt (financieel en eten/aankleding) om het organiseren van een maaltijd voor iedereen mogelijk te maken.

Daarnaast verkopen we op veel plekken de blikken Vrijheidssoep, organiseren we een vrijheidslezing voor jongeren, staat de soep bij veel Haagse horeca op het menu en schrijven we een receptenwedstrijd uit zodat het echt een ‘Maaltijd van de Stad’ wordt.

Met de voorbereidingen voor 5 mei 2024 zijn wij als kwartiermaker al een paar maanden druk in de weer. We voeren gesprekken in de hele stad met mogelijke partners. Ondertussen zijn er al heel wat Haagse organisaties aangehaakt om mee te doen. Op kleine schaal voor een aantal gasten om intiem samen te eten, maar ook grotere maaltijden waarbij er geprogrammeerd wordt met sprekers en/of artiesten. Onder andere Amare, Madurodam, Residentieorkest, Het Nationaal Archief, verschillende Cultuurankers en Bibliotheken organiseren een eigen maaltijd.

In de bijgesloten flyer staat praktische informatie over welke stappen organisaties kunnen nemen voor het aanmelden van je Vrijheidsmaaltijd. Instellingen/verenigingen/organisaties kunnen zich alvast aanmelden op onze website www.haagsevrijheidsmaaltijden.nl. Het 4 & 5 mei Comité kan blikken Vrijheidssoep, glazen en gesprekskaartjes aanleveren. Daarnaast is er sinds dit jaar de mogelijkheid om via een- speciaal in het leven geroepen – loket bij het Vfonds laagdrempelig een bedrag aan te vragen (tussen de 350 en 1000 euro, afhankelijk of je ook programma toevoegt) wanneer je een maaltijd voor meer dan 25 personen organiseert als tegemoetkoming in de kosten. Dit loket gaat op 15 januari open, hierbij geldt, wie eerst komt wie het eerst maalt…

Hoe meer Haagse Vrijheidsmaaltijden, hoe meer inwoners elkaar ontmoeten, hoe meer verhalen gedeeld worden en onbekenden veranderen in bekenden.

We hopen dat jullie ook geïnspireerd raken en een eigen maaltijd willen organiseren. We zijn natuurlijk beschikbaar voor vragen.

Mochten jullie andere organisaties kennen waarvan jullie denken dat ze dit ook een mooi initiatief vinden dan zou het natuurlijk fijn zijn als jullie dit bericht voor ons willen delen.