Wat te doen bij bedreigende situatie op straat?

Een buurtbewoner mailde mij een casus, waarbij zij zich onveilig heeft gevoeld en waarvoor zij andere mensen wil waarschuwen. Zij wil door plaatsing in het “Lopend vuurtje” voorkomen dat andere mensen slachtoffer worden van dergelijke oplichtingspraktijken. Hieronder staat de beschreven casus, gevolgd door mijn advies.

Mail van een buurtbewoonster

Ik ben 72 jaar oud en woon in Duinoord. Vorige week dinsdag heb ik mij niet veilig gevoeld. De situatie was als volgt:
Ik was naar supermarkt Aldi gegaan aan de Duinstraat en had mijn auto op de parkeerplaats van Aldi geparkeerd. Aan de rechter en de linker zijde van mijn parkeerplaats was nog een parkeerplaats vrij. Even later kwam er een zwarte auto met een, (naar ik later zag) Roemeens nummerbord, naast mij parkeren. Uit de auto stapten 2 personen, 1 van ongeveer 30 jaar de andere wat ouder. Zij liepen voor mij uit de Aldi in om boodschappen te doen. Bij de kassa zag ik deze 2 mannen afrekenen en daarna zag ik ze teruglopen naar hun auto. Weer bij mijn auto gekomen, zag ik dat de zwarte auto er nog steeds stond. Inmiddels stond er achter mijn auto ook de toeleveringsauto van Aldi. Bij het wegrijden, zette ik mijn auto in de achteruit en draaide naar links om uit mijn parkeerplaats te rijden. Opeens stond een van de mannen te zwaaien en te roepen dat ik zijn auto aangereden had. Ik had niets gevoeld, gemerkt of gehoord dat ik een obstakel geraakt had. Hij liet mij de “z.g.” schade aan mijn auto en die van zijn auto zien.

Ik veegde een beetje wit van mijn auto af en het was geen kras maar leek op witte poeder. Ik mocht er niet aankomen en de auto niet verplaatsen. Ik had mijn mobiele telefoon vergeten en kon mijn man niet bellen. Ik vroeg of ik zijn telefoon mocht gebruiken. “Geen politie” zeiden ze. Zij wilden het ter plaatse afhandelen. Aanwezigen hebben zich er niet mee bemoeid. Ik ben naar huis gereden en wilde het via de verzekering laten afhandelen, maar zij wilden het ter plaatse afhandelen. We hebben toen een deal gemaakt om er vanaf te zijn.
Mijn vraag is: Wat kan ik in zo’n situatie doen? Bij (z.g.) aanrijdingen komt de politie niet als je belt, alleen als er doden of gewonden zijn. Ik voelde mij bedreigd en dat is de reden dat ik de deal heb gemaakt met deze gasten.

Reactie van de wijkagent

Een zeer bedreigende situatie voor deze mevrouw. Haar vraag is dan ook terecht: Wat kan ik in zo’n situatie doen? Probeer de regie in handen te houden. Ga in zo’n situatie nooit akkoord met “een deal”.
Als u het idee heeft dat er iets niet klopt dan kunt u altijd de politie bellen op het alarmnummer 112. In dit geval was mevrouw niet in het bezit van een telefoon. Ik adviseer in dit soort situaties: “Sluit uw auto af en zoek een plek op waar mensen zijn. Loop bijvoorbeeld een dichtstbijzijnde winkel binnen en bel dan of vraag of men de politie wil bellen. Mochten de “personen die u aanspraken” u tegen willen houden dan adviseer ik u om heel hard te gaan gillen. Deze types willen absoluut niet de aandacht op zich vestigen en hopen in alle stilte de slachtoffers in kwestie op een rustige manier geld af handig te kunnen maken.

Anje Veentjer

Wijkagent Duinoord/Zorgvliet
0900 8844
Fietsendieven
Wietteelt
Inbraakpreventie