Een veilig huis in een veilige wijk, een veilig gevoel.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet. Woninginbraak komt nog steeds voor. Er wordt ook in Duinoord nog steeds ingebroken.

De politie doet er alles aan om dit ernstige misdrijf op te lossen, de dader(s) te arresteren en eventuele gestolen spullen terug te geven aan de eigenaar. Zo doet de politie onder andere een sporenonderzoek in de woning en een buurtonderzoek.

Inbrekers kunnen terug komen

Uit de praktijk blijkt dat een inbreker na een geslaagde inbraak regelmatig (vaak binnen een week) opnieuw in de buurt toeslaat. Hij kent het soort huizen, binnentuinen, het hang- en sluitwerk en de vluchtroutes in de omgeving. Soms breekt hij zelfs in bij een huis waar hij het al eerder deed. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet.

Wees alert op elke vreemde of verdachte situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk.

Onze interesse gaat vooral uit naar personen die niet in uw buurt thuishoren en opvallen door meer dan normale aandacht voor de huizen en/of de omgeving. Ook vernemen wij graag met welke voertuigen deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalement van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk.

Tref maatregelen om een inbraak te voorkomen

Met eenvoudige maatregelen die geen of weinig geld kosten kunt u kans op een inbraak verkleinen en helpen nieuwe inbraken te voorkomen.

Als u wilt luchten, zet dan alleen ramen en deuren open van kamers die onbereikbaar zijn of als u in de gaten kunt houden wat er gebeurt.
Sluit ramen en deuren goed af, draai ze op slot en berg de sleutels op. Ook al bent u maar even weg. Zorg bij schuiframen dat deze meer dan alleen de oude pen in het raam hebben. De ramen kunnen met enig geweld makkelijk door de pennen heen getrokken worden.
Wek de indruk dat u thuis bent. Gebruik bij voorbeeld een tijdschakelaar om in verschillende vertrekken op wisselende tijdstippen uw verlichting in en uit te schakelen.
Maak afspraken met uw buren om, als u bijvoorbeeld op vakantie bent, een oogje in het zeil te houden.
Gebruik in donkere uren de verlichting bij uw toegangsdeuren. Dat maakt sociale controle gemakkelijker.
Zorg dat inbrekers, met name in voor-en zijtuinen, zich niet kunnen verschuilen achter struiken. Snoei tijdig!

Foto’s en filmbeelden

Heeft u foto’s of filmbeelden van verdachte omstandigheden (kentekens van auto’s, mensen die zich erg opvallend ophouden bij u in de buurt)? Upload deze dan via www.politie.nl. Daar wordt gezorgd dat het getuigenmateriaal naar de politie wordt gestuurd. Maak alleen foto’s als uw eigen veiligheid dit toelaat.

Registratie waardevolle voorwerpen

Registratie van uw waardevolle voorwerpen op een registratiekaart helpt ons bij de opsporing na een woninginbraak. Een registratiekaart vindt u op www.politie.nl.

Interessante internetsites

www.politie.nl
www.politiekeurmerk.nl

Heeft u nog vragen of suggesties dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

U kunt mij mailen op anje.veentjer@haaglanden.politie.nl. Geen mail? U kunt ook bellen 0800-9944 en een bericht achterlaten voor de wijkagent van Duinoord.

Dit bericht verscheen eerder in Lopend Vuurtje 194 (september 2014)