Vergeten erfgoed Den Haag in de spotlights

De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Den Haag worden drie manschappenbunkers in Westduinen speciaal voor de Bunkerdag geopend. De manschappenbunker in Arendsdorp is ook voor het eerst te bezoeken. Als een ware tijdmachine zijn sporen van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oolog nog altijd zichtbaar.  

AtlantikwallDe Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In Den Haag moesten hele woonwijken plaatsmaken voor een kilometerslange tankgracht. Zo’n 135.000 kustbewoners werden gedwongen hun huizen te verlaten en elders onderdak zoeken.

Bunkerdag in Den Haag en omgeving
In en rond Den Haag is er veel te beleven tijdens de Bunkerdag. In Wassenaar gaat de welbekende vleermuisbunker open. Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk organiseert op deze dag diverse kinderactiviteiten tussen de vele bunkers op het terrein. In Den Haag worden drie manschappenbunkers en een radarpost in Westduinen speciaal voor de Bunkerdag geopend. In de radarpost is nog een originele faseverschuiver te zien. In Arendsdorp gaat naast de keukenbunker ook een manschappenbunker open. Met sporen van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog is het een ware tijdmachine. Tijdens de wandeling van hoor je meer over de ‘Hauptkampflinie’ Raamweg-Koningskade-Malieveld. Op verschillende locaties worden korte films vertoond, zijn er speciale wandelingen en rijden historische voertuigen rond.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

– Einde persbericht –

Meer informatie
Meer informatie over de locaties, het programma en de verschillende activiteiten is te vinden op www.bunkerdag.nl.
Wanneer: zaterdag 9 juni van 10.00-17.00 uur
Prijs: €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall
De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. Met deze dag wil de stichting de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. De aanleg van de Atlantikwall heeft grote invloed gehad op het leven van burgers in de kuststreken van West-Europa. Door deze bepalende invloed te tonen, wil de Stichting bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid en aanzetten tot nadenken over huidige vraagstukken rond deze thematiek.

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u terecht bij:
Deirdre Schoemaker, projectleider Bunkerdag.
deirdre@wenvh.nl
070 416 16 04