Inbrekers vergallen vakantie van duizenden Nederlanders

In juli en augustus sloegen dieven bijna 8000 keer toe, een opvallende stijging vergeleken met de maand ervoor en erna. Opgeteld was het toen 6520 keer raak. De inbraakhausse is volgens landelijk projectleider woninginbraken Sybren van der Velden goed te verklaren. ,,Veel huizen staan leeg doordat mensen op vakantie zijn. 

Al zijn het niet altijd de leegstaande woningen waar de inbrekers dankbaar van gebruikmaken. Sommige vakantieverblijven blijken juist een grote aantrekkingskracht op dieven te hebben, weten ze in Zeewolde. In die gemeente wordt normaal gesproken bijna nooit ingebroken, maar in augustus waren er ineens negentien aangiftes, een stijging van meer dan 1000 procent vergeleken met maanden buiten de schoolvakanties.

Een diepgravend onderzoek leerde dat de inbraken, op één na, allemaal voor rekening kwamen van één dader, een 25-jarige man uit Almere. Uiteindelijk kon hij worden gepakt nadat hij een bedrag pinde met een gestolen pinpas die hij in een van de huisjes had buitgemaakt. 

Roverstocht
In de zomermaanden zijn het vooral huizen van vakantievierders die worden leeggeroofd. Gouda had er vorig jaar bijzonder veel last van. De stad ging in juli aan kop in de Misdaadmeter met gemiddeld zestien inbraken per 10.000 inwoners.
Groepen jonge jongens waren hier al een aantal maanden op roverstocht. De jongens bezochten vooral huizen in hun eigen buurt. Daar kenden ze de vluchtroutes en wisten ze bij wie ze de gestolen spullen konden verzilveren. Soms waren ze hun buit al binnen twintig minuten kwijt, ontdekten rechercheurs in een onderzoek. Ook hielden ze precies in de gaten wie er wel en niet op vakantie waren. Als ze het toch niet vertrouwden, maakten ze met hun mobiel een foto door de brievenbus om te kijken of er post lag. Zeg maar de moderne variant van het takje tegen de voordeur.

Moor meer informatie kunt u altijd bij onze wijkagent Anje Veentjer terecht:  anje.veentjer@politie.nl