Duinoordse Vrouwenclub bezoekt druivenkwekerij

 Dit is een familiebedrijf waar sinds 1885 de bekende Westlandse tafeldruiven met veel liefde worden gekweekt. Dit bijzondere bedrijf ligt aan de rand van Den Haag, iets over de grens van het Wateringse Veld. Vanaf het Trefpunt op het Schweelinckplein is dat ongeveer 10 km fietsen. Dat bleek goed te doen, vooral vanwege het prachtige fietsweer die dag: zonnig, een beetje bewolkt, niet te warm, niet te koud, weinig wind en droog.

Bij aankomst werden we verwelkomd met een kopje koffie en een druivenbommetje, een overheerlijk gebak. Daarna was het tijd voor een rondleiding door de druivenserres. Wat hingen de druiven er prachtig bij. Echt een plaatje!
Aan de hand van foto´s werd de geschiedenis verteld van de authentieke Westlandse druiventeelt in het algemeen en van dit familiebedrijf in het bijzonder. Arnold en Hilde Jansen, zijn inmiddels de vierde generatie die dit mooie vak nog steeds uitoefenen. Zij kweken hun druiven biodynamisch en zijn nog de enige, échte professionele tafeldruivenkwekers van Nederland.

Na de rondleiding namen we nog een kijkje in de knusse druivenwinkel waar je de druiven vers van de boom kunt kopen. Daar hebben we de twee soorten druiven geproefd, die op dit moment rijp zijn: de Blauwe en Witte Frankenthaler. In de serres hangen nog meer soorten te rijpen waaronder de Muskaat van Alexandrië.

Ook tijdens de terugtocht werkte het weer mee. Het was een sportief, gezellig en leerzaam uitje.

Meer informatie over een bezoek aan Druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt is te vinden op www.druivenkwekerij.nl.

Greetje Jansen.