Burgerparticipatie

BIT Duinoord

Ook Duinoord heeft een BIT. Bij een BIT lopen de vrijwilligers uit de eigen buurt eens in de twee à drie weken een avond door hun eigen wijk. Zij kijken naar zaken zoals kapotte straatverlichting, kapot straatmeubilair, zwerfafval, zwerffietsen of autowrakken, en geven dit door aan de gemeente. Zo houden buurtbewoners en overheid de buurt leefbaarder en veiliger.

Gemeente en politie waarderen de inzet van de buurtgenoten en zorgen er daarom voor dat de vrijwilligers goed voorbereid op pad gaan. Zo dragen de BIT-leden eigen herkenbare kleding en worden er cursussen om doelgericht te surveilleren aangeboden.

Gezocht: vrijwilligers

Zonder vrijwilligers geen BIT. Daarom is BIT Duinoord op zoek naar versterking. Ik vertel u als wijkagent graag meer. Hebt u interesse? Vraag mij vrijblijvend om extra informatie via 0900-8844

Burgernet

Via Burgernet werken politie, gemeente en burgers samen om de veiligheid in de buurt te vergroten. Zo wordt Burgernet bijvoorbeeld ingezet bij diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, een beroving of als iemand wordt vermist. Deelnemers aan Burgernet ontvangen dan een bericht (naar keuze per mail, mobiele of vaste telefoon) met het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Met elkaar zien we immers meer en kan sneller worden opgetreden. Burgers kunnen zo op eenvoudige wijze helpen om de veiligheid in de eigen buurt te verbeteren.

Het belang van uw deelname aan Burgernet blijkt uit onderzoek:

  • Zo wordt gemiddeld zo’n 60% van de heterdaadaanhoudingen door burgers geïnitieerd;
  • Is ongeveer 1 op de 5 Nederlanders (circa 2,6 miljoen burgers) in de voorbije 12 maanden getuige geweest van een misdrijf op heterdaad;
  • En worden maar 1 op de 9 heterdaadwaarnemingen binnen enkele minuten gemeld bij 112.
Hebt u zich al aangemeld voor Burgernet?

Deelname aan Burgernet is gratis en aanmelden is heel eenvoudig te regelen op www.burgernet.nl. U kunt daarbij aangeven hoe Burgernet u het beste op de hoogte kan houden; via de email, huistelefoon (gesproken bericht), of mobiele telefoon (tekstbericht).

Spoednummer 112

Misschien handig om te weten. Als u iets of iemand verdacht(s) ziet of hoort, kunt u dit melden bij het spoednummer 112. Ook dat is namelijk spoed. Dit mag ook als u s’-nachts hoort dat er ergens een raam kapot wordt geslagen. Wij rijden liever per nacht 10 keer voor niets, dan dat we 1 keer niet rijden als we daarmee een inbreker op hadden kunnen pakken.

Anje Veentjer
Wijkagent Duinoord/Zorgvliet